هر آنچه که باید درباره کراتینه مو بدانید…

2 کلمه|دسته‌بندی: پوست، مو و ناخن, زیبایی|
  • تاریخ انتشار : 4 مرداد, 1401

صافی و درخشندگی مو یکی از مهمترین المان های زیبایی در دنیای مدرن امروزی است. این موضوع به مهم‌ترین دغدغه فردی با موی فر و وز تبدیل شده است. در نتیجه این امر برای مراکز زیبایی و آرایشگاه ها فرصتی فراهم آورده است که با استفاده از روش های مختلف، تا حدودی موها را صاف و درخشان کنند. کراتینه مو یکی از این روش هاست که در سال های اخیر به طرز چشمگیری مورد استقبال افراد قرار گرفته است. با وجود اینکه این فرایند با عنوان یک روش زیبایی-ترمیمی شناخته شده اما باید توجه داشت که کراتینه مو هم مانند هر روش شیمیایی دیگری، معایبی دارد.

کراتین و کراتینه مو چیست ؟

کراتین پروتئین اصلی موجود در پوست، مو و ناخن است که باعث حفاظت و عدم شکنندگی آنها می شود. این ماده مسئول فعالیت های حیاتی سلول از قبیل تولید پروتئین است و به همین دلیل باعث شادابی و درخشندگی مو می شود. پس وقتی میزان این ماده براثر قرار گرفتن در معرض آفتاب مستقیم، مواد شیمیایی یا تغییر سبک زندگی، در سلول های پوست و مو کم می شود، موها شادابی خود را از دست داده و به اصطلاح وز و زبر خواهند شد.

در سال های اخیر کراتینه مو برای ترمیم موی آسیب دیده و زبر روی کار آمده است. در واقع کراتین مورد نیاز به صورت مصنوعی و با مواد شیمیایی ساخته و برای ترمیم مو به کار گرفته می شود. اما این روش دائمی نیست و بعد از مدتی مو، شفافیت و صافی خود را از دست داده و به ترمیم دوباره نیاز خواهد بود. کراتینه مو که خود به روش های برزیلی و احیایی تقسیم می شود برای ترمیم موهای زنان و مردان به کار می رود. اما همانطور که قبلا ذکر شد، این روش دائمی نیست معمولا بعد ۲ تا ۳ ماه اثر خود را از دست داده و نیاز به شارژ مجدد دارد.

روش‌‌های کراتینه کردن مو

با یک سرچ و جستجوی مختصر درباره کراتینه کردن مو ممکن است با رو‌ش‌ها و متدهای متنوع و گسترده‌ای روبرو شوید، اما جالب است بدانید اکثر این متدها صرفا جنبه تبلیغاتی دارند و چندان هم با توضیحات و توصیفات‌شان همخوانی نخواهند داشت کراتینه کردن مو به طور کلی 2 روش اصلی و کلی (کراتین برزیلی و کراتین احیا کننده) بیشتر ندارد و شما می‌توانید با توجه به جنس و نیاز موی خود یکی از آنها را انتخاب کنید و صرفا ممکن است مارک ماده کراتین مورد استفاده متفاوت باشد یا تلفیقی از این روش‌ها برای کارایی و نتیجه بهتر مورد استفاده قرار بگیرد.

روش های کراتینه کردن مو

کراتین احیا کننده

هدف اصلی در به کار بردن این متد کراتینه کردن، احیا و تقویت دوباره موهای آسیب دیده و ضعیف شده با حفظ حالت و حجم اولیه آنها است. اگر موهایتان دچار ضعف و شکنندگی شده‌ و یا در اثر استفاده بیش از حد از وسایل حالت دهنده گرمایشی مو، ساقه موهایتان بی‌جان و نازک شده است می‌توانید از این روش برای احیا و ترمیم آنها استفاده کنید.
کراتین احیا کننده برای موهای فر و مجعد نیز توصیه می‌شود. چرا که با حفظ حجم و حالت مو موجب یکدست شدن و از بین رفتن وز در ساختار موهایشان می‌شود. استفاده از این متد کراتینه مو، حجم و حالت طبیعی موهای شما را حفظ خواهد کرد و صرفا سبب ترمیم ساختمان کراتینی و احیا دوباره ساقه موی شما می‌شود و وز موهای شما را تا حد زیادی از بین می‌برد. این روش ظاهر موهای شما را یکدست و یکپارچه خواهد کرد اما آنها را کاملا صاف و لخت نمی‌کند.

کراتین مو برزیلی

این روش از کراتینه کردن مو برای کسانی توصیه می‌شود که موهایشان بر اثر استفاده غیر حرفه‌ای و مکرر از دکلره و رنگ مو آسیب دیده و خشک شده و یا در مواردی، ساقه موهایشان به کل سوخته است. کراتین برزیلی نسبت به کراتین احیا کننده بسیار قوی‌تر است و علاوه بر کمک به احیا و ترمیم ساختمان کراتینی ساقه مو، موجب صاف و لخت شدن موها نیز می‌شود. همچنین باید توجه داشته باشید که کراتینه برزیلی علاوه بر اینکه موهای شما را صاف و لخت می‌کند، حجم آنها را نیز کاهش می‌دهد و حالت اولیه موهای شما را از بین می‌برد به همین خاطر استفاده از کراتین برزیلی برای افرادی که حجم موهای کمی داند و موهایشان به هر دلیلی کم پشت توصیه نمی‌شود.
کراتین برزیلی همانطور که از نامش هم پیداست، برای اولین بار در برزیل به کار گرفته شد و در اثر کارایی فوق‌العاده خود در سراسر دنیا ترند شد و مورد استقبال همگان قرار گرفت و امروزه کمپانی‌های متعددی در سراسر دنیا اقدام به تولید کراتینه‌هایی بر پایه کراتین برزیلی با کیفیت‌های متفاوتی می‌کنند. نکته‌ی مهمی که درباره ماهیت کراتین برزیلی باید بدانید این است که این ماده در ساختمان خود حاوی مقدار قابل توجهی فرمالدهید است. فرمالدهید با فرمول شیمیایی شگفت انگیز خود باعث افزایش توانایی موها در جذب کراتین موجود در ماده کراتینه توسط کوتیکول‌های مو می‌شود. اما مشکلی که وجود دارد این است که فرمالدهید برای سلامت ما به شدت مضر و خطرناک است و این امر ضرورت انجام کراتینه برزیلی توسط یک آرایشگر ماهر و متخصص را دوچندان می‌کند.

کراتین مو ژاپنی

این روش از کراتین در واقع تلفیقی از کراتین برزیلی با استفاده از ماده صاف کننده ژاپنی است.ماده صاف کننده ژاپنی، همانطور که از نامش پیداست منشا پیدایشی در کشور ژاپن دارد که تاثیر بسیاری بر صاف شدن موها و از بین بردن وز آنها دارد. تلفیق این دو روش، اثری دوچندان را بر احیا و صافی موهای شما به جا خواهد گذاشت. پر واضح است که در این متد کراتینه کردن مو با توجه به اینکه دو روش مورد استفاده قرار می‌گیرند، مدت زمان بیشتری لازم دارد و وقت بیشتری می‌گیرد.

برای کراتینه کردن مو به روش ژاپنی، آرایشگر ابتدا متد کراتینه موی برزیلی را روی موی شما پیاده خواهد کرد و سپس با استفاده از حرارت مستقیم اتو مو، آن را روی موی شما تثبیت می‌کند و پس از آن مواد صاف کننده ژاپنی را روی موهای شما قرار داده و با یک برس مخصوص، شروع به پخش کردن این مواد روی تمام نواحی ساقه موهای شما می‌کند.

فرایند کراتینه کردن مو به روش ژاپنی، حدود 4 تا 5 ساعت با توجه به حجم و بلندی موی شما زمان می‌برد و ماندگاری قابل قبول و فوق‌العاده‌ای به مدت تقریبی 6 ماه نیز خواهد داشت.

مزایای کراتینه کردن مو

مزایای کراتینه کردن مو

افرادی که کراتینه کردن را روی موهایشان تجربه کرده‌اند، یک سری مزایا را گزارش داده‌اند. نتیجه بستگی به نوع و بافت موی شما و هم چنین به اینکه موهای شما چقدر سالم یا ضخیم است بستگی دارد. انواع روش‌های کراتینه کردن مو، نتایج متفاوتی خواهد داشت اما به طور کلی مزایای کراتینه کردن مو عبارت است از:

  • صاف کردن مو
  • پر کردن جاهای خالی و نازک هر تار مو با پروتئین
  • کمک می کند موها صاف و ضخیم نشان داده شود
  • موها را براق و درخشان می کند
  • می توانید راحت تر موهایتان را مدیریت کنید (دیگر نیاز به کلی محصول برای حالت دهی به آن ندارید)

معایب کراتینه کردن مو

با یک جستجوی ساده درباره کراتینه مو در اینترنت، درمی یابیم که تبلیغات کراتینه مو، بیشتر از هر چیزی بر زیبایی مو تاکید دارد تا سلامت مو! در نهایت این تبلیغات طوری عنوان شده اند که به مخاطب این حس را القا کنند که کراتینه مو نه تنها ضرری ندارد بلکه باعث حال خوب ناشی از زیبایی می شود. اما از سیاست “شنونده باید عاقل باشد” غافل نشوید چرا که این تنها پاسخی است که در مواجهه با معایب کراتینه مو، خواهید شنید. پس بیایید باهوش باشیم و نگاهی هم به معایب کراتینه مو داشته باشیم.

فرمالدهید، یار دیرین سرطان

فرمالدهید (به انگلیسی: Formaldehyde) موجود در محلول کراتینه، یکی از عوامل مهم تحریک‌ کننده سلول های سرطانی است و بیشتر در ماده های ضدعفونی کننده استفاده می شود. البته استفاده از این ماده به اندازه کم، آن چنان دردسر ساز نیست اما هر چقدر از این ماده در محلول کراتینه بیشتر استفاده شود، میزان ماندگاری موهای صاف و نرم هم بیشتر خواهد بود. توجه داشته باشید که به هنگام استفاده از اتوی مو یا سشوار، حرارت آن ها باعث تولید شدن بخار فرمالدهید می شود که خطر ابتلا به سرطان را بالا می برد.

کراتینه و انواع حساسیت

کراتینه هم مانند دیگر فرایندهای شیمیایی مو، ممکن است باعث بروز حساسیت‌ و عوارض جانبی در پوست و مو شود. این عارضه ها شامل قرمزی و تورم پوست سر، خارش و سوزش در ناحیه سر و حتی چشم ها شود. در بعضی موارد این عارضه ها تبدیل به آلرژی های طولانی مدت می شوند.

هزینه بالا و ماندگاری کم

کراتینه مو یکی از گران ترین خدمات آرایشی است و حتی میزان کوتاهی یا بلندی مو هم تفاوت قابل توجهی در هزینه بالای آن ایجاد نمی کند. از طرفی همانطور که گفته شد این فرایند ماندگاری کمی دارد و به فاصله ۲ تا ۳ ماه نیاز به ترمیم و پرداخت دوباره هزینه خواهد داشت.

کراتینه برای زنان باردار اکیدا ممنوع

همان طور که قبلا عنوان شد، بخار های فرمالدهید تا زمانی که اثر کراتینه روی موها باقی است، می توانند با برخورد حرارت سشوار یا اتوی مو متصاعد شوند. خطر این بخار برای زنان باردار چند برابر است.

آسیب و ریزش مو

از آنجایی که کراتینه مو دائمی نیست و احتیاج به ترمیم مداوم دارد؛ تکرار طولانی مدت آن باعث نازک شدن ریشه ها و تار های مو می شود. به همین دلیل ممکن است افراد بعد از مدتی شاهد ریزش مو و آسیب بیشتر موهای خود باشند.

کراتینه ی مو روشی برای خوش حالت کردن مو و صاف کردن آن است. عموما کراتینه کردن روش مناسبی نیست. هر روشی که باعث صاف شدن مو شود، پیوندهای دی سولفید شبکه ی کراتین مو را از بین می برد. پس بهتر است که انجام نشود. این کار در طولانی مدت باعث شکنندگی و آسیب دیدن موها و حتی تشدید ریزش مو می شود.

معایب کراتینه کردن مو

مراقبت های لازم پس از کراتینه کردن مو

  • تا 72 ساعت بعد از کراتین، موهایتان را نشویید.
  • برای شستن موها از شامپوهای بدون سولفات و مخصوص موهای کراتینه استفاده کنید.
  • تا جایی که ممکن است شستشوی موها را کاهش دهید. چون شستشوی مداوم موها عمر کراتینه را کم می‌کند.
  • بعد از شستن مو حتما از ماسک مو و نرم کننده استفاده کنید.
  • تا سه روز بعد از انجام کراتینه از بستن موها با کش سر، گیره و هر نوع گل ‌سری خودداری کنید. چون یک ماده خارجی روی موهایتان قرار گرفته و در صورت بستن با کش، ممکن است مو دچار شکستگی شده و حالتدار شود.
  • اگر پس از مدتی در قسمت انتهایی موها مشاهده کردید که تارهای مو دو شاخه شدند، حدود یک سانتی‌متر از انتهای ساقه مو را کوتاه کنید.
  • بهتر است در هنگام شب موهای خود را به آرامی ببندید یا درون کاور نرمی قرار دهید تا موها زیر بالش نمانده و کشیده نشوند.

سخن آخر

درست است که کراتینه مو باعث صافی و درخشندگی مو می شود، اما نباید انرژی و زمان صرف شده را نادیده گرفت. علاوه بر این با کمی بررسی متوجه خواهیم شد که معایب آن می تواند از مزایای آن بیشتر باشد و شاید بهتر است از خود بپرسیم که آیا کراتینه مو در نهایت به زیبایی ختم می شود؟ یا بعد از تکرار مداوم، زیبایی طبیعی و سلامتی را هم به خطر خواهد انداخت؟ بیایید “شنونده‌ ای عاقل” باشیم و به تعریف رایج زیبایی از منظری دیگر نگاه کنیم.

در جامعه سرمایه داری امروز، زیبایی های کدگذاری شده دستاویزی برای مصرف گرایی است. المان های زیبایی را چه کسانی تعیین می کنند؟ چه سازمانی یا چه نهادی برای اولین بار موی صاف را زیبا و موی فر را نازیبا نامید؟ آیا با دنبال کردن این المان ها به آرامش می رسیم یا بر نگرانی ها و دغدغه های ما افزوده می شود؟ آیا داشتن موقت موهایی درخشان، حقیقی‌ ترین و دائمی‌ ترین زیبایی انسان، یعنی سلامتی را به خطر نمی اندازد؟

شاید زمان آن رسیده است که خود را از قید و بند های قراردادی نجات بدهیم و با رویکردی هوشمندانه فریب سیاست مصرف گرایی را نخوریم و به دنبال روش های دیگری برای سلامت و زیبایی طبیعی موی خود باشیم. در گذشته هم روش هایی برای خوش حالت تر شدن مو وجود داشت که با پیشرفت علم و استفاده سودجویانه سرمایه گذاران، این روش های سنتی مانند استفاده از روغن های طبیعی به فراموشی سپرده شد. از این رو توصیه می شود قبل از هر اقدامی برای موهای خود شرایط را سنجیده و نگاه تک بعدی به زیبایی را با روش های مانند کراتینه مو، دور بیندازیم.

دیدگاه خود را بنویسید