چرا ضد آفتاب؟ چرا کودکان؟

5 کلمه|دسته‌بندی: پوست، مو و ناخن|
  • تاریخ انتشار : 6 فروردین, 1401

فقط یک آفتاب سوختگی همراه با تاول در دوران کودکی کافی است تا خطر ابتلای کودکتان به ملانوما، کشنده‌ترین نوع سرطان پوست، دو برابر شود. پوست حساس کودکان، در برابر اشعه‌های مضر فرابنفش خورشید آسیب‌پذیر است؛ بنابراین محافظت از پوست آنها در مقابل خورشید و استفاده از ضد آفتاب کودکان به عنوان اولین و مهم ترین قدم ضروری است.

محافظت از پوست کودکان در برابر آفتاب، یکی از مهمترین کارهایی است که همه والدین باید انجام دهند. حتی کودکانی که پوست تیره‌تری دارند هم دچار آفتاب سوختگی می‌شوند و زمانی که بزرگ‌ شوند، در معرض خطر سرطان پوست قرار می‌گیرند. خطر ابتلا به سرطان پوست صرف‌نظر از سن، جنسیت و نژاد برای هر کسی وجود دارد. در حقیقت، برآورد شده است که از هر پنج آمریکایی، یک نفر در طول دوره زندگی خود به سرطان پوست گرفتار می‌شود

از چه سنی می‌توان برای کودک از ضد آفتاب استفاده کرد؟

از ضد آفتاب برای تمام کودکان بالای ۶ ماه که مشکل پوستی ندارند می‌توان استفاده کرد اما در صورت وجود مشکل پوستی حتماً با پزشک مشورت کنید. معمولاً والدین، کودکان زیر ۶ ماه را در معرض آفتاب قرار نمی‌دهند چون هنوز راه نیفتاده و به سن بازی و شنا نرسیده‌اند؛ اما در صورت لزوم برای کودکان زیر ۶ ماه نیز می‌توان از ضد آفتاب مخصوص کودک استفاده کرد اما دقت کنید که فقط برای نقاط کوچکی از پوستشان، مثلاً فقط روی گونه‌ها و یا دستانشان که بیرون از لباس قرار دارد ضد آفتاب استفاده کنید.

  • برای محافظت از پوست نوزادان زیر شش ماه به این نکات توجه کنید.

تا جایی که می‌توانید کودکتان را دور از خورشید نگه دارید؛ اگر قصد پیاده‌روی دارید این کار را قبل از ساعت ۱۰ صبح یا پس از ۴ بعدازظهر که اشعه‌های UVB چندان قوی نیستند انجام دهید. به کودکتان لباس‌های سبک‌وزن و آستین‌بلند بپوشانید به طوریکه بازو و ساق پایش پوشانده شود و همچنین از کلا‌ه‌های لبه‌دار و آفتاب‌گیر که صورت، گوش و گردن را می‌پوشاند استفاده کنید.

ضد آفتاب مناسب کودکان

موارد مورد توجه هنگام خرید ضد آفتاب مخصوص کودکان:

  • کرم ضد آفتاب بر پایه ای مواد معدنی بخرید

باز هم ، استفاده از ضد آفتاب برای نوزادان زیر 6 ماه توصیه نمی شود ، اما اگر چنین می کنید ، به دنبال یک محصول معدنی باشید که حاوی اکسید روی یا دی اکسید تیتانیوم باشد و استفاده از آن را فقط به صورت و دست محدود کنید.

مراقب باشید برای جلوگیری از تحریک پوست از کرم ضد آفتاب در اطراف چشم کودک خود استفاده نکنید. ضد آفتاب های معدنی مانعی فیزیکی هستند و از انعکاس اشعه ماور بنفش جلوگیری می کنند. همچنین برخلاف سایر گزینه ها ، آنها به سرعت از طریق پوست کودک جذب می شوند.

ویژگی های ضدآفتاب مناسب کودکان
  • کرم ضد آفتاب با SPF کمتر از 50 استفاده کنید

ضد آفتاب با ضریب محافظت در برابر آفتاب (spf) حداقل 15 انتخاب کنید ضد آفتاب هایی با SPF بالای 50 احساس ناخوشایندی در کودکان ایجاد می کند.

  • محافظت از اشعه ماورا بنفش و فرابنفش

به دنبال محصولات ضد آفتاب و همچنین محصولاتی باشید که جلوی اشعه ماورابنفش و فرابنفش خورشید را می گیرند.

  • انتخاب زمان مناسب برای استفاده از ضد آفتاب

قبل از استفاده از ضد آفتاب و سایر کرم ها مقدار کمی از آن را روی بخشی از پوست کودک امتحان کنید تا از حساسیت آن اطمینان حاصل کنید.

حداقل 30 دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب از ضد آفتاب استفاده کنید و سپس 2 ساعت یکبار آن را تمدید کنید.

  • مقاوم در برابر آب

اگر کودک شما فعالیت زیادیندارد پس احتمالا عرق نمیکند در این حالت شما به ضد آفتاب ضد آب نیازی ندارید اما اگر فعالیت فرزند دلبند شما زیاد است پس باید باید به دنبال ضد آفتابی باشید که حاوی موم یا روغن هایی مانند روغن آفتابگردان دارای مقاومت طبیعی در برابر آب هستند.

چند نکته در مورد مصرف ضد آفتاب برای کودک:

  • از حجم کافی ضد آفتاب استفاده کنید. مقدار ضد آفتاب باید طوری باشد که پوشش کاملی روی پوست کودک ایجاد کند در غیر اینصورت بهترین ضد آفتاب هم کارایی ندارد.
    بیشتر ضد آفتاب‌ها را نباید برای دور چشم استفاده کرد چون با عرق یا مالش ممکن است داخل چشم برود و چشم کودک را بسوزاند. به همین علت بهتر است پس از اینکه به صورت کودک خود ضد آفتاب زدید، با یک پنبه‌ی نمناک دور چشم‌هایش را پاک کنید.
  • از ضد آفتاب فقط برای صورت استفاده نکنید. حواستان به تمام قسمت‌های در معرض آفتاب به خصوص گردن و دست‌های کودک باشد.
  • حتماً نیم ساعت قبل از خروج از منزل از ضد آفتاب برای کودک خود استفاده کنید و آن را هر ۲ ساعت تمدید کنید.
  • حتی اگر ضد آفتاب مقاوم در برابر آب خریده‌اید حتماً پس از شنا آن را تمدید کنید

در کنار ضدآفتاب چگونه می‌توانیم از پوست کودکمان محافظت کنیم؟

کودکتان را بین ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر دور از خورشید خورشید نگه دارید، زیرا در این زمان تابش اشعه‌های UVB به بیشترین میزان خود می‌رسد.

علاوه بر ضد آفتاب کودکان لباس و پوشش آن‌ها هم بسیار اهمیت دارد. به کودکتان لباسی بپوشانید که محافظت بیشتری در برابر اشعه‌های فرابنفش خورشید ایجاد کند و بافت متراکمی داشته باشد‌.

هرچند با لباس های تیره و ضخیم بیشتر گرمتان می شود، این لباس ها نسبت به لباس های روشن تر و نازک تر نور کمتری را به پوست می رسانند. البته، وقتی اینگونه لباس ها را می پوشید، به خصوص در روزهای بسیار گرم (داغ!)، احتیاط کنید تا زیاد از حد گرمتان نشود. مقدار زیادی آب بنوشید و وقتی لباس سنگین تری می پوشید، زمان بیرون بودن از خانه را کاهش دهید.

همچنین اطمینان حاصل کنید که کودکتان عینک آفتابی و کلاه لبه‌دار بپوشد تا از صورت، گوش‌ها و گردنش محافظت شود. تا جایی که امکان دارد، هنگام بیرون رفتن از خانه در سایه راه بروید.

بهترین راهکار ها برای جلوگیری از آفتاب سوختگی کودکان

برای تشخیص سریع سرطان پوست به دنبال چه تغییراتی رو پوست کودکانمان باشیم؟

احتمال ایجاد سرطان پوست در کودکان کم است، (این میزان برای ملانوما تقریبا سه درصد است) و بروز خال‌های جدید و تغییر سایز و رنگ آنها با افزایش سن کودک طبیعی است. کار عاقلانه این است که با پوست کودکتان آشنا شوید، تا بتوانید فورا هرگونه تغییر را تشخیص دهید. هنگامی که مشغول تعویض پوشک یا حمام کردن کودکتان هستید، پوست او را بررسی کنید. مراقب موارد زیر باشید:

  • خال‌های نامتقارن، که نیمی از آن با نیمه دیگر یکسان نیست.
  • خال‌هایی که ترکیبی از رنگ قهوه‌ای، قهوه‌ای مایل به زرد و سیاه هستند.
  • خال‌هایی که بزرگتر از یک پاک‌کن هستند.
  • زاویه‌دار شدن و تیره و ناصاف شدن لبه‌های خال
  • خارش و خونریزی

کودکانی که والدین یا خواهر و برادر مبتلا به ملانوما دارند، ۵۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند؛ به همین دلیل است که بنیاد سرطان پوست آمریکا توصیه می‌کند که این کودکان در سن ۱۰ سالگی، دو بار در سال برای معاینه پوست به متخصص پوست مراجعه کنند. (والدین باید پوست کودکانشان را از دوران نوزادی به طور مرتب بررسی کنند). در صورت نداشتن سابقه خانوادگی، می‌توانید مراجعه به متخصص پوست را تا بزرگسالی بتعویق بیاندارید؛ مگر اینکه متوجه تغییر پوستی مشکوکی شوید.

دیدگاه خود را بنویسید