انزال زودرس و تاخیر آن

6 کلمه|دسته‌بندی: مسائل جنسی|
  • تاریخ انتشار : 7 اردیبهشت, 1401

رابطه جنسی از مهم‌ترین نیازهای یک انسان است و زوجین برای رفع این نیاز، نیازمند سلامت جسمی و جنسی هستند. اختلال زود انزالی، شایع ­ترین اختلال جنسی در مردان تمام کشورها است. شیوع این اختلال بین ۲۰ تا ۳۰ درصد مردان می‌باشد. این اختلال می تواند روی روابط عاطفی و جنسی‌ زوجین تاثیر بگذارد.
اگرچه مولفه ‌های روانی یا عاطفی زیادی در بروز زود انزالی موثر هستند اما نباید اثرات دیگر عوامل را نادیده گرفت. به عنوان مثال، ممکن است فردی زود انزالی را در طول روابط اولیه جنسی خود تجربه کرده باشد و با افزایش سن و داشتن روابط جنسی بیشتر مشکل او برطرف شود. گاهی نیز افراد با افزایش سن به دلیل ضعف بدن دچار این مشکل می‌شوند. این اختلال علت‌ های مختلفی از جمله مشکلات فیزیکی، عدم تعادل شیمیایی، عوامل عاطفی و روانی و… دارد.

زود انزالی چیست؟

انـزال زودرس (زودانزالی) بـه انـزالی غیر قابل کنترل گفته می شود که قـبـل از نـزدیـکـی و انـجـام رابطه ی جنسی و یا مدت زمان بسـیـار کـمـی پـس از آن بـا میزان تحریک کم و خلاف میل فـرد انـجـام گیـرد. البته برای انزال، هیچ زمان مشخصی تعریف نشده و کاملا بستگی به زوجین دارد اما هنگامی که انزال زودتر از موقع دلخواه اتفاق بیافتد؛ به طوری که زمان کافی برای لذت بردن نداشته باشید شما دچار زود انزالی شده اید.( میانگین زمان انزال ۵ دقیقه و نیم است، اما شما و همسرتان تصمیم می‌گیرید که آیا از طول رابطه‌ی جنسی و زمان انزال راضی هستید یا خیر.)
به عبارتی زود انزالی به حالتی گفته می شه که مرد بعد از تحریک و نعوظ کامل بلافاصله بعد از شروع نزدیکی جنسی و دخول به ارگاسم و انزال می رسد و توانایی ارضای جنسی همسر خود را از دست می دهد .
معمولا انزال زود رس بین 30 ثانیه تا 2 دقیقه بعد از شروع دخول صورت می گیرد و به عبارتی مدت زمان انزال کمتر از 2 دقیقه در مقوله زود انزالی قرار می گیرد. از نظر فیزیکی دلیل زودانزالی بخاطر تحریک خیلی سریع اعصاب موجود در سر آلت مردان است که باعث انزال سریع و پیش از انتظار می شود.

البته زود انزالی هم در مردان و هم در زنان دیده‌ می‌شود. ولی هر دو آنها درمان دارند. زود انزالی در زنان باعث می‌شود که به اندازه‌ ی کافی از رابطه‌ ی جنسی لذت نبرند و در مردان علاوه بر این مشکل باعث می‌شود که نتوانند به شریک جنسی خود احساس خوبی بدهند.
این مشکل رنج شدیدی در فرد به وجود می‌آورد که می‌تواند منجر به علائم ثانویه مانند پریشانی، خجالت، اضطراب و افسردگی شود که به رسیدگی و پیگیری و درمان بالینی نیاز دارد.

در سال‌ های اخیر، اختلال عملکرد جنسی مردان بیشتر شناخته و درک شده‌ است و درک بهتری از مشکلات ناشی از آن وجود دارد. مشاهده گاه ‌به‌ گاه این اختلال معمولاً جای نگرانی ندارد. اما اگر به طور مکرر یا برای مدت زمان طولانی رخ دهد باید برای درمان آن اقدام کنید.(می‌توانید با متخصص اورولوژی مشورت کنید.)

به طور کلی، مشکلات انزال در مردان به ۳ دسته تقسیم می‌شود:

  • انزال زودرس یا زود انزالی
  • تاخیر در انزال یا دیر انزالی
  • انزال رو به عقب
زمان انزال

انواع زود انزالی در مردان

اگرچه امروزه درمان‌های پزشکی مناسبی برای زود انزالی در نظر گرفته شده است اما هیچ‌ کدام به رفع کامل این مشکل کمک نمی‌کنند. درواقع فقط آن را کنترل می‌کنند و به کاهش فشار روحی و جسمی حین مقاربت کمک می‌کنند. روابط جنسی بخش مهمی از زندگی زوجین را شامل می‌شود که نارضایتی در آن به روابط عاطفی نیز آسیب می‌ زند.
به طور کلی، فاکتورهای عزت نفس پایین، افسردگی، احساس گناه، نگرانی از تجربه دوباره زود انزالی، نارضایتی از روابط جنسی، سطوح غیرطبیعی هورمون‌های خاص مانند تستوسترون یا مواد شیمیایی تولید شده توسط سلول‌ های عصبی به نام انتقال‌ دهنده های عصبی و التهاب پروستات یا پیشابراه در بروز زود انزالی موثر هستند.
زود انزالی مردان را به طور کلی می‌توان به دو گروه دسته‌ بندی کرد:

  • زود انزالی مادام‌العمر یا اولیه: زود انزالی اولیه به این معنی است که کلیه روابط جنسی شما از ابتدای امر تا کنون تحت تاثیر این عارضه بوده است.
  • زود انزالی اکتسابی یا ثانویه: زود انزالی ثانویه به این معنی است که شما در طول زندگی جنسی خود، بارها انزال طولانی مدت‌تری را تجربه کرده و اخیرا یا در دوران خاصی دچار انزال زودرس شده‌اید.

تفاوت زود انزالی و عدم نعوظ در مردان

معمولا فردی که به عدم نعوظ مبتلا است با وجود این که به اندازه کافی تحریک می‌شود، خون لازم به آلت تناسلی آن نمی ‌رسد و این موضوع می‌تواند باعث عدم نعوظ آن شود.
اما افرادی که به عارضه زودانزالی مبتلا هستند آلت به حالت نعوظ کامل می رسد ولی مدت زمان به انزال رسیدن در آن‌ ها بسیار کوتاه است. معمولا با یک تحریک کوتاه یا در لحظه اول دخول مرد به ارگاسم می‌رسد.

انزال زود رس

دلایل زود انزالی در مردان چیست؟

قبل از بررسی دلایل این عارضه باید توجه داشته باشید که هر فرد تحت تاثیر شرایط متفاوت در زندگی خود ممکن است گاها دچار این مشکل شود که با از بین رفتن شرایط خاص این مورد هم حل خواهد شد، اما زمانی که تبدیل به یک مشکل دائمی شود؛ نیازمند بررسی های دقیق توسط متخصص می باشد.
براساس مطالعات، عوامل روانشناختی گوناگون نظیر اضطراب، نگرانی و استرس به شکل قابل توجهی می‌توانند در بروز عارضه زود انزالی موثر می باشند. در عین حال، بسیاری از افراد در نخستین تجارب جنسی خود با این مشکل روبه‌ رو می‌شوند. بنابراین، کم ‌تجربگی را نیز می‌توان از عوامل موثر در بروز این اختلال به حساب آورد. طبیعی است که مولفه‌ های روانشناختی، دائمی نبوده و به تدریج می‌توانند برطرف شوند.
از طرف دیگر، با افزایش سن و بالا رفتن تجربه، افراد می‌توانند راه‌ کارهای مناسبی را برای به تاخیر انداختن انزال بیاموزند.

از دلایل زود انزالی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دلایل جسمانی : بیماری هایی مانند دیابت، ام اس، مشکلات تیروئید و مشکلات پروستات نیز می توانند منجر به زود انزالی در شخص شوند.
  • ژنتیک : تحقیقات نشان داده اند که ژنتیک افراد تا 30 درصد بر زود انزالی تاثیر دارند.
  • سن : بالارفتن سن جزو دلایل اصلی زودانزالی نیست اما این عامل تاثیر زیادی بر این اختلال دارد. برای مردانی که پا به دوران میانسالی می گذارند نعوظ مانند گذشته نمی باشد و طول زمان رابطه جنسی کاهش میابد.

از مهم ترین دلایل زود انزالی می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • زودانزالی ناشی از اضطراب و استرس

فشارهای روانی مختلفی که در فرد تنش و اضطراب به وجود می‌آورند، می‌توانند منجر به تاخیر یا تعجیل در انزال شوند؛ به طور مثال درگیری‌ های بین زوجین، ارگاسم نامناسب یا به ارگاسم نرسیدن شریک جنسی در روابط قبلی، نامناسب بودن زمان و مکان آمیزش همگی می‌توانند ایجاد تنش کنند و این تنش می‌تواند منجر به زودانزالی یا حتی دیر انزالی شوند.

  • زود انزالی ناشی از اختلال نعوظ

اختلال نعوظ یکی از انواع ناکارآمدی جنسی است که در آن آلت تناسلی مرد به نعوظ کامل نمی‌رسد یا نمی‌تواند در حالت برانگیختگی باقی بماند؛ این اختلال به دلیل ایجاد تنش در فرد و تأثیرات روانی مانند کاهش اعتماد به نفس و فیزیولوژیکی مثل عدم گردش خون مناسب و انقباض و انبساط‌ های مداوم که دارد، می‌تواند موجب کاهش کیفیت رابطه جنسی شود و بر روی انزال اثر گذار باشد.

  • زود انزالی ناشی از افسردگی

افسردگی می‌تواند تأثیرات منفی بر روی فعالیت‌ های هورمونی فرد داشته باشد و همچنین از پیامدهای افسرگی کاهش یا افزایش شدید میل جنسی‌ است که می‌تواند روی کیفیت رابطه‌ی جنسی، ارگاسم و میزان تحریک جنسی اثرگذار باشد.

  • زود انزالی به دلیل اشکال در سیستم  عصبی

اشکال در انتقال دهنده های عصبی یا اختلالات عملکرد در نوروترنسمیتر های مغزی که وظیفه انتقال پیام در بین نورون ها را دارا هستند می توانند منجر به زود انزالی شوند.

اختلال در انزال
  • زود انزالی به دلیل اشکال در سیستم هورمونی

اشکال در سیستم هورمونی یکی از عوامل پزشکی تأثیرگذار بر کیفیت رابطه جنسی است. بالا و یا پایین بودن هورمون‌ های جنسی می‌تواند بر روی میزان تحریک پذیری و کیفیت رابطه جنسی اثرگذار باشد. یکی از دلایلی که ممکن است منجر به اختلال زود انزالی شود کمبود هورمون شیمیایی سروتونین است. در مردانی که دارای مقادیر کمتری سروتونین در نورون های عصبی خود هستند؛ احتمال بیشتری برای ابتلا به این عارضه وجود دارد.

  • زودانزالی به دلیل بی توجهی به معاشقه پیش از آمیزش

عشق بازی و آماده سازی قبل از آمیزش می‌تواند از دلایلی باشد که از ارگاسم همزمان جلوگیری کند. چرا که تحریک ناکافی باعث می‌شود در حین آمیزش مرد به انزال نزدیک شود در حالی که خانم هنوز به اندزه کافی تحریک نشده تا بتواند ارگاسم را تجربه کند.

  • زود انزالی در پی خود ارضایی

خود ارضایی مردان از جمله مواردی است که در طولانی مدت و با انجام مکرر و بیش از حد می‌تواند مشکلات جنسی برای فرد ایجاد نماید. زمانی که فرد به صورت مکرر خودارضایی می‌کند، نسبت به این عمل شرطی می‌شود و توانایی خود را در رابطه جنسی با همسر از دست می‌دهد.

روش درمان در زود انزالی مردان

در بسیاری از موارد، زود انزالی خود به خود درمان می شود. انجام تمرینات آرام سازی و استفاده از متدهای منحرف کردن حواس می‌تواند در به تاخیر انداختن انزال کمک کند. مشاوره‌ ها و رفتار درمانی خط اول درمان عارضه زود انزالی به شمار می‌رود و می‌تواند اضطراب ناشی از این مساله را کاهش دهد. در بعضی مردها ترک مصرف دخانیات و مواد مخدر در درمان زود انزالی کمک کننده خواهد بود.
شاید متخصص از شما و همسرتان می‌خواهد که روی متدهایی برای به تاخیر انداختن انزال کار کنید. این تکنیک‌ ها، تشخیص و کنترل احساساتی است که باعث انزال زود رس می‌شود. در سایر موارد برای کاهش حساسیت در آلت تناسلی، استفاده از کاندوم توصیه می‌شود، ضمن این که کاندوم سبب جلوگیری از بیماری‌های مقاربتی و بارداری هم می‌شود.

درمان زود انزالی در سه شاخه : روان درمانی، رفتار درمانی و دارو درمانی بررسی می شود. شما می توانید با مشاوره پزشک در مورد روش درمان خودتان تصمیم گیری کنید، اما عموما استفاده از بیش از یک روش باهم مفیدتر واقع خواهد شد.

پزشک متخصص مردان

روان درمانی در زود انزالی

روان درمانی به معنای پرداختن به احساسات و عواطف منفی موجود در جهت ضعیف جلوه دادن مشکل در رابطه است به معنای ساده تر یعنی فرد تلاش می کند تا با به دست آوردن اعتماد به نفس و آرامش لازم از نظر ذهنی بر مشکل غلبه کند. روان درمانی می تواند به عنوان تنها روش درمان زود انزالی یا در ترکیب با رفتار درمانی و دارو درمانی استفاده شود. هدف نهایی در این روش پی بردن به ریشه فکری مشکل و پیداکردن راه حل هایی برای رفع آن است. این روش می تواند نگرانی و استرس شما در ارتباط با برقراری رابطه جنسی را کم کند و منجر به یادگیری اصول حفظ اعتماد به نفس و جلب رضایت شریک جنسی از سوی شما شود.

رفتار درمانی در زود انزالی

رفتار درمانی شامل یادگیری و انجام تمریناتی است که با تقویت عضلات بدن منجر به ایجاد تحمل در برابر انزال می شوند. هدف از این نوع درمان، کمک به کنترل بر روی زمان انزال است . تمریناتی مثل روش توقف_شروع (stop-start method) و تقویت عضلات کف لگن موثر در زود انزالی می باشد.

  • روش توقف_شروع(stop-start method)

در اواسط رابطه‌ ی جنسی و نزدیک به زمان انزال، کمی وقفه ایجاد کنید تا زمانی که احساس کنید دوباره کنترل را در دست دارید، استراحت کنید. این کار را ۳ بار امتحان کنید تا زمانی که احساس کنید در هنگام انزال توانایی کنترل بیشتری دارید. در طول رابطه‌ی جنسی نفس عمیق بکشید تا بازگشت انزال را برای مدت کوتاهی خاموش کنید. طبق بررسی‌های انجام شده، این کار برای درمان زود انزالی موثر است.

  • تقویت عضلات کف لگن موثر در زود انزالی

برخی تمرینات می توانند عضلات کف لگن را تقویت کرده و در کاهش زود انزالی موثر باشند. برای یافتن عضلات کف لگن، تمرکز خود را بر روی عضلاتی بگذارید که برای قطع ادرار در میانه‌ ی جریان ادرار از آن ها کمک می‌گیرید. عضلات کف لگن همان عضلاتی هستنند برای نگه‌داشتن باد معده یا مدفوع نیز از آنها استفاده می‌کنید. وقتی فهمیدید ماهیچه‌ های کف لگن کجا هستند، می‌توانید تمریناتی را در حالت ایستاده، نشسته یا درازکش انجام دهید.

برای انجام تمرین‌های تقویت کننده‌ی کف لگن مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. عضلات کف لگن خود را برای ۳ ثانیه منقبض کنید.
  2. سپس آنها را به مدت ۳ ثانیه شل کنید.
  3. این کار را چندین بار پشت سر هم در طول روز انجام دهید.
  4. هر روز ۳ بار و در هر مرتبه ۱۰ بار این تمرین را تکرار کنید.
  5. از نگه‌داشتن نفس خودداری کنید و در حین تمرینات، آزادانه نفس بکشید.
  6. هنگام انجام تمرینات تقویت عضلات کف لگن مراقب باشید از عضلات شکم یا باسن به جای عضلات کف لگن استفاده نکنید.
  7. تقویت عضلات لگن ممکن است هفته‌ ها یا ماه‌ ها طول بکشد.

دارو درمانی در انزال زودرس

مصرف قرص های زود انزالی نیز یکی از روش های متداول می باشد که به علت مصرف خود سرانه و اثرات آن مورد تایید سازمان غذا و دارو(FDA) قرار نگرفته است و تنها بعضی از داروها و بعضی کرم ها و اسپری های بی حس کننده برای به تاخیر انداختن فرآیند انزال در آقایان توصیه می شود. اما استفاده ازبرخی مکمل های تقویت کننده قوای جنسی نیز می تواند موثر باشد، طبق تحقیقات انجام شده، برخی مواد معدنی ممکن است به درمان زود انزالی کمک کنند.

این مواد معدنی شامل موارد زیر هستند:

  • مکمل روی (zinc) :روی عملکرد جنسی را بهبود می‌بخشد و سطح تستوسترون را در بدن افزایش می‌دهد. این کار به طور کلی میل جنسی را افزایش می دهد و به بهبود اختلال عملکرد جنسی شامل انزال زودرس کمک می‌کند.
  • منیزیم: از مواد معدنی مهم برای تولید اسپرم سالم است. سطح پایین منیزیم در خون از عوامل موثر در انزال زودرس است، زیرا منیزیم برخی از انقباضات عضلانی رایج در ارگاسم را افزایش دهد.
  • کلسیم
  • مس
  • منگنز
  • سلنیوم
مکمل های مناسب انزال
  • استفاده از کرم، ژل و اسپری های بی حس کننده

یکی از مواردی که در درمان زود انزالی کاربرد دارد استفاده از کرم‌ها و اسپری‌های موضعی بی حس کننده است و باعث کمتر کردن حساسیت آلت تناسلی شده و در نهایت انزال را به تاخیر می اندازد.

برای استفاده از هر کرم یا بی حس کننده‌ ای باید روش استفاده آن را بخوانید و بر اساس آن عمل کنید. به طور معمول اگر کرم یا اسپری بی حس کننده را برای مدت طولانی‌تری از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی آلت تناسلی خود بگذارید، نعوظ از بین می‌رود.

لطفا توجه کنید در حین رابطه‌ ی جنسی ، نباید کرم یا اسپری بی حس کننده را روی آلت تناسلی مردانه بگذارید، زیرا ممکن است باعث بی حسی واژن شود. توصیه می‌شود ۵ تا ۱۰ دقیقه قبل از رابطه‌ ی جنسی، کرم را از روی آلت تناسلی خود بشویید. (توجه داشته باشید که استفاده‌ی طولانی‌تر از داروهای بی حس کننده می‌تواند منجر به بی حسی و از بین رفتن نعوظ شود.)

اسپری لیدوکائین هم درست مانند کرم‌های بی‌حسی موضعی عمل می‌کند. بنابراین، کافی است ۱۰ تا ۱۵ دقیقه قبل از رابطه جنسی آن را روی آلت خود اسپری کنید. به خاطر داشته باشید، مصرف بیش از حد اسپری لیدوکائین و کرم‌های بی‌حسی ممکن است با برخی عوارض جانبی بالقوه نظیر کاهش میل جنسی و از دست دادن حساسیت موقتی همراه باشد.

  • استفاده از کاندوم

برای کمک به کاهش حساسیت آلت تناسلی مردانه، از کاندوم استفاده کنید. بخش داخلی این کاندوم‌ها به برخی مواد بی‌حسی نظیر بنزوکائین یا لیدوکائین آغشته است. کاندوم‌های تاخیری هم درست مانند سایر کاندوم‌ها از جنس لاتکس هستند؛ با این تفاوت که از ضخامت بیش‌تری برخوردارند. مجموعه این عوامل در کاهش حساسیت آلت مردانه و به تاخیر انداختن انزال موثر است.
انواع مختلف کاندوم بر اساس نیاز شما در داروخانه آنلاین زردارو موجود می باشد که می توانید آنها را تهیه و استفاده نمایید.

دیدگاه خود را بنویسید